Sunday, January 18, 2015

Harvestiaeg

Tegelikult meil harvest (viljakoristus) juba kuu aega käinud, kuid jaksu pole jätkunud, et sellest väga kirjutada. Erko rallitab traktoril ja mina olen shedis arbuuse nühkimas. Päev algabki korjajatel kuskil 4.30, kus nad alustavad kastide voltimise ja nende aluste külge naelutamisega, pärast mida 16 kasti tõstukiga traktori taha treilerile tõstetakse. Kärmelt korjatakse kuskil 20-30 minutiga kõik kastid täis (üks treileritäis umbes 5 tonni; päevas korjatakse veidi alla 200 tonni, vahel ka alla 100 tonni, oleneb, mitu korjamistiimi töös on (max 3)), et traktor saaks shedi sõita ja meie töö alata. Kõik kastid tuuakse kaalule ning vastavalt vajadusele teeme kastid kas 350 või 450 kg raskusteks ning seejärel nühime pealt ilusti arbuusid lapiga läikima ning teeme kvaliteedikontrolli. Minu tööks peaks olema kõige selle kaardervärgi juhtimine kaalude juures ja kontrollin, et kõik koledad arbuusid ikka välja vahetataks. Siiamaani olen ikka veel kord põllul, kord shedis olnud, sest mõnikümmend tuhat taime vajas veel istutamist. Nüüdseks on viimsed taimed mullas ja saan shedis korralikult korraldama hakata. Tööpäevad on üsna pikad: 12 h, vahel ka rohkem, kuid viimasasel ajal on tööpäevadega veidi nadi seis, kuna vihma on sadanud miljon ja traktoreid põllule saata ei saa, kuna kõik vajuvad kilomeetri sügavusele mutta kinni. Samas vihm pole ka arbuusidele hea, kuna viirused hakkavad vohama ja arbuusid mädanema. Üks põld on juba 2 korda läbi korjatud ja homsest saame õnneks uuele ja paremale viljamaale korjama mindud. 
Üldiselt on mu töö teoorias kerge, kuid inimesed, kellega töötan, on nii erinevad ja keerukad ja teevad selle töö nii frustreerivaks. Osad on laisad, osad lihtalt ei kannata, kui neil midagi teha kästakse ja tahavad oma joont ajada ning mõned tunduvad superlux töötegijad, kuid tegelikult lihtsalt tõmblevad rohkem ringi kui tööd teevad. Niiet pealtnäha kerge töö on suht närvipinget tekitav. Füüsiliselt pole ka töö väga kerge, sest päevas tõstan sadu kilosid arbuuse ümber ning vahel higi lahmab ojadena. 
Erko laseb vaikselt põllul traktoriga ringi ning tuuritab arbuusidega shedi, et ka paar alusetäit tõstukiga kaalule laadida. Füüsiliselt veidi kergem töö kui mul, kuid kuna põllul osad mileedid ei oska traktoriga tagurdada, peab Erko nende vahelt jooksma ja traktoreid vahetama niiet higimull otsaees.
Aga tööd jätkub veel kuudeks ja motivatsioonist ka puudu ei tule, niiet kõik on hästi.
Kuigi iga päevaga uitavad mõtted järjest rohkem aprillikuu suunas, mil saame juba siit minema ja reisima hakata. Üle 3 kuu siin oldud, alla 3 veel jäänud

Liivatorm

Säänsed tuuelekeerised ka pidevalt keerutavad põllulu ja vahel ründavad inimesi

Väike sisalikupoiss

Paneme vahel põllal neljaveolise koliseva juudiga ringi (mina ka, hehehe)

Korilased korjavad ja lint jookseb treilerile


Treileril pühkijad hoolega kärmelt pühivad arbuuse puhtamaks, et meil shedis vähem pühkida oleks

Treileril sorteeritakse arbuusid kas large (suur). medium (keskmine) või second (teisejärgulised) kastidesse

Tähtis Erko roolis

Istutamistraktor jäi sorts mutta kinni
Ühel harvestipäeval pärast vihma jäid kõik traktorid mitu korda mutta kinni
Väljasaamiseks leitakse kuskilt viimne mittekinnijäänud traktor, millele läikiv kett järele pannakse, et teine sõber traktor hädast välja aidata

Läks lappesse, õnneks ülemuse tegu, mitte Erko

Pooled põllad selliseid vagusid täis juba

Pesi pärast puhtaks kah

Kui juba 3. korda mutta kinni jäime, ei tahtnud Erko enam ülemust välja tirima kutsuda, vaid leiutasime kaardervärgi traktori alla ning samal ajal suured mehed tagant lükates, Erko võimsalt gaasi tallates ja mina kõrvalt ergutades, saime traktori välja, hõissa!

Igapäevasöök
Minimeloniga

Pärast teist päeva harvestit läksid käed nii pekki, kuna kaalupeal olev kast on veidi kõrge mu jaoks ja hästi ei ulata, siis randmed hõõrduvad vastu teravaid ääri

Nüüd töötan kinnastega ja seon kaltse ümber käsivarte, et 3 kuu pärast soomuses reptiiliks ära ei läheks

Minimelonid

Seest kollased arbuusid
Pealmine arbuus kaalus 18 kg. Suurte arbuuside kaal võib minna max 20 kg-ni, kuid enamasti 9-14 kg

Punane maitseb paremini

Kõik arbuusid, mida siin kasvatatakse on seemneteta. Istutame alati 3 seemneteta arbuusi ja 1 paljundaja, mis on see sama arbuus, mida meie Eestis sööme ehk seemnetega arbuus. Siin jäetakse seemntetega arbuusid põllule ja neid ei korjata, kuna keegi neid siin ei taha ja odavaltki müües ei tasu nende korjamine ära.


2 comments:

  1. Jälle mina siin kommenteerin, aga appikene, su käed! Nii hirmus!! Kas nüüd on ikka korras kõik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korras jah, sest kannan kindaid ja käsivarte ümber Erko sokke :D

      Delete