Thursday, October 23, 2014

Mis Austraalias kohapeal ära teha

Pole veel juttu teinud sellest, mis Austraaliasse jõudes kõik ära tuleks teha.

  • Kõnekaart. Erko ostsis omale 30 dollari eest Optuse kõnekaardi, kus on netti ja juttu ja smsi, kuid kehtib vaid 30 päeva. Üldse siin ongi põhimõtteliselt ainuke variant kõnekaart, kuhu pidevalt pead peale laadima nagu ennemuistses Eestis 12-aastased mürsikud, kellel pidevalt kõneaeg otsa sai. Meil ei saa kõneaeg kunagi otsa, ainult neti pärast tuleb pidevalt seda raha peale kanda, mis on üpris kulukas. Mina ostsin omale Telstra, mis pidi väikestes kohtades olema superluks parima leviga üldse, kuid noh, mu pann ei suuda seda levi siin Condos kinni püüda ja nüüd kogubki mu telefon kapinurgal tolmu ja ootab, mil ta parema vastu välja vahetatakse.
  • Pangakonto. Meie tegime pangaonto Commonwealthi, mis on üks levinum Austraalias. Süsteem on siin selline, et sul on 2 nö alakontot: Krediit (Credit) ja Säästud ((Savings) see peaks põhimõtteliselt endast mingit turvakontot kujutama, kuhu keegi peale sinu rahale ligi ei saa, kui kaart juhuslikult rotti lastakse). Kui raha panna savingsite peale, koguneb iga kvartal summast 2,5-3,7% lisaks su kontole. Pole paha, kui 10 000 seal peal oleks. Raha saab pidevalt ühelt kontolt teisele liigutada ja ka poes peab kaardiga makstes valima, kas credit või savings. Teatud poodides pin koodi üldse ei küsitagi ja osades poodides saab kaardiga maksta vaid kaarti makseterminali kohal viibutades ja ongi makstud (see muidu spets värk, peaks pangast uurima)
  • TFN ehk Tax File Number ehk maksunumber. Taotluse saab sisse anda siin. Vajalik on see selleks, et tööandja saaks meid arvele võtta ja meie pealt makse maksta. TFN peaks tulema aadressile, mis avaldusse sisestad, max 28 päeva jooksul, aga me panime mingi lambise aadressi ja aega ka polnud oodata ja saime 6 päeva pärast juba helistades oma numbri teada.
  • Elamine. Proovisime nii couchsurfingut kui ka flatshare'i, kuid jaatavat vastust ei tulnud kuskilt ja esimesed ööd olime ühes Sydney kesklinna odavaimas Maze backpakersis. Kui plaan Aussi maandudes pikemalt linna elama jääda, siis näiteks siit ja siit saab häid pakkumisi otsida ja kellegagi maja/korterit jagada. 
  • Auto. Meie otsisime autot peamiselt gumtreest (mis on nagu meie osta.ee, kuid veel laialdasem), kuid oma siiani ustava neljarattalise saime hoopis Parramatta roadilt, kus oli kümneid autoaedasid ja maksime vaid 999 austraalia raha.
  • Töö.  Tööd otsisime samuti gumtreest, mis ongi peamine koht, kust seda leida võib. Pakkumisi tuleb iga päev pidevalt juurde ja tuleb kindlasti helistada või textida, mitte emailida. Me otsisime aktiivselt tööd vaid 3-4 päeva, kuni tuligi ühele sõnumile vastus, mis meid juba mõne päeva pärast tööle ootas. 

Veel nutikaid fakte ja nippe:
  • Austraaliasse minnes võib alkoholi kaasa võtta 2,25 l ja 51 suitsu. Retseptiravimitele tuleks igaks juhuks võtta Eestist perearstilt templiga tõend. Süüa ka ei tohi vist võtta, kuigi meie leivad ja kommid jäid kõik ilusti kotti. 
  • Särgikesi ja muid hilpe pole mõtet üldse palju kaasa vedada (oleks ma vaid kuu aega tagasi nii tark ja mõistlik olnud), sest kui kohe plaan farmipäevi* tegema minna (mis on suht mõttekas, sest kes viitsiks pärast linnas elu nautlemist 88ks päevaks põlluvahele higistama ja rügama minna), siis ei ole kuskil neid sitse ja satse väga kanda ega kellelegi näidata.
  • Kindlasti pikki ja sooje riideid kaasa võtta, sest Austraalias ei ole alati soe. Isegi sisemaal võib tulla kevadeti (sept-nov) jahedamaid perioode, kus nahktagi ja kampsun vajavad kandmist. Talvel (juuni-august) on siin kuskil 10 kraadi ja öösiti ligi 0 isegi. Kui muidugi Põhja-Austraaliasse ekvaatori lähedale higistama ronida, siis seal on kuiv ja märg aastaaeg, kus on kogu aeg soe. Sinna ära salli kaasa võta.
  • Kui käes on töö ja matkaasjade ostmise aeg, siis ma palun, ärge keegi ostke Kmartist kõige odavamaid tööjalanõusid ja matkavarustust. Jalanõud on mul 1 number suuremad, sest lihtsalt mu numbrit polnud ja üritan iga kord kõik nöörid piisavalt prinki tõmmata, et jalast miskit kaduma ei läheks. Kannad on mul ammu verele hõõrutud, mis nüüdseks juba kõva koorikut peal hoiavad ja iga päev saan hunniku liiva ja kive kossist välja valada. Mu telgi ja magamiskoti saaga on teile juba ammu teada ja kui ära ei taha külmuda, siis makske veits peale ja ostke korralikum variant.
  • Ah jaa, raha võiksite ka veits ikka kaasa võtta. Meil oli mõlemal 1800 dollarit kaasas ja majandasime täpipealt kõik ilusti ära, kuid on ka eluvendasid, kes vapralt 400-500 dollarit taskus, Aussi pinnale astuvad ja kõik samamoodi tehtud saavad.

Täna sai kuu aega sellest, kui me tallad Austraalia pinda puutusid.


*Austraalias on 2. aasta viisa jaoks vaja 88 päeva farmis töötada

No comments:

Post a Comment